Biserica fără tineri

[youtube_video]KHoMhq0K4iY[/youtube_video]

rezumat

Biserica a fost a doua lor casă. Aici şi-au făcut primii prieteni și au spus pentru prima oară o poezie în public. Aici au devenit mândri exploratori şi s-au îmbarcat în expediţia spre… Nadăş.

Acum îi vezi rar… şi nu în biserică. Poate în curte… În general, au prieteni noi şi alte ocupații. De ce se depărtează de biserică? Nu mai avem nimic de oferit? Discutăm despre cei vii care nu mai sunt între noi…

idei şi comentarii [22]
 1. Martin Luther spune:

  Stimaţi prieteni,
  V-am ascultat cu răbdare emisiunea şi vă felicit pentru iniţiativa curajoasă de a sesiza public criza bisericii, chiar dacă v-aţi referit numai la un aspect al ei, şi anume cel cu tinerii.

  În realitate, criza bisericii este mult mai adâncă iar cauzele acesteia mult mai profunde. Nu am din păcate timp să intru în amănunte ()…

  Adevărata cauză a crizei bisericii AZS nu este cea sau cele la care v-aţi referit dvs pe parcursul dezbaterii, ci LIPSA TOTALĂ DE HRISTOS. Raportul către biserica Laodiceea, identificată adeseori de EGW cu biserica AZS încă de acum 120 de ani, prezintă acest tablou înfiorător, Acuzaţiile mele () aduse la adresa bisericii şi sistemului adventist sunt o floare la ureche faţă de diagnosticul necruţător al Martorului credincios. Ori la aşa ceva…la o asemenea cauză, nu v-aţi referit deloc pe parcursul emisiunii.

  Nici nu le trece liderilor AZS prin cap că motivul pentru care tinerii pleacă dizgustaţi din biserică este o incredibilă lipsă de identitate, pe care o aduce despărţirea de Isus Hristos în doctrine, fapte şi vorbe. Nici nu le trece prin cap liderilor AZS că nu există o altă soluţie pentru ca tinerii să se întoarcă în biserică, decât aceea de a se întoarce mai întâi însuşi Isus.

  Aţi repetat adeseori metafora unui spital atunci când v-aţi referit la biserică… şi este adevărată. Dar nu mai puţin sumbră prin faptul că sistemul AZS şi al oricărei biserici de sub soare REFUZĂ cu încăpăţânare să-L lase pe adevăratul Doctor ceresc să intre, de zeci şi zeci de ani, oridecâteori bolnavii de acolo, deja se pare în stadiu de cancer în metastază… simt nevoia după adevăratul medic.

  Este imposibil ca biserica AZS să fie cea adevărată, şi este imposibil ca să fie trupul lui Hristos, atâta timp cât trupul din analogia lui Pavel este bolnav. O minte sănătoasă, într-un corp sănătos” spune proverbul….de unde se deduce clar că, dacă trupul este bolnav, atunci ori Capul este bolnav şi El, ori trupul este despărţit cu totul de Cap, şi habar nu are.

  Pentru mine este evidentă cea de-a doua variantă.

  Un salut prietenesc (nu „frăţesc”) din Germania.

 2. Erik spune:

  Dragă Martin,

  n-aș putea spune că în biserică e o lipsă „TOTALĂ” de Hristos, dar sigur e mult mai multă nevoie de El. E adevărat că în emisiune ne-am ocupat mai mult de partea umană a problemei, dar am accentuat și ideea că mulți pleacă din cauză că nu găsesc aici o spiritualitate autentică.

  Tinzi să vezi lucrurile în alb și negru, ceea ce din punctul meu de vedere e nerealist. N-aș putea zice că biserica e complet detașată de Hristos și că nu există oameni care încearcă și chiar reușesc să rămână legați de Hristos, dar nici că situația este una roză.
  Mulțumim de comentariu și scuze că am tăiat acele părți din el care făceau reclamă 🙂

 3. Martin Luther spune:

  Erik,
  Scuzele sunt acceptate…:-) deşi azi reclamele sunt la modă, te intoxică pur şi simplu… aşa că una în plus… dar să lăsăm asta.

  Logica mea este simplă şi elementară, deşi ştiu că pare dură. Una din regulile elementare ale logicii este aceea că dacă A=B, iar B=C, atunci înseamnă că şi A=C. Traducând chestia asta în sens spiritual, ar suna cam aşa:

  Dacă AZS este biserica lui Hristos, şi dacă Hristos este fără „pată, zbârcitură sau ceva de felul acesta”, atunci rezultă cât se poate de clar că şi biserica Lui este tot fără pată. Sau fără probleme…

  Dar ştim că asta e deocamdată o utopie… aşa că… avem o problemă. Şi ea e mai mare decât credem. De aceea ai dreptate când îmi reproşezi că văd lucrurile în alb şi negru. Dacă m-ai cunoaşte însă mai bine, ai vedea că la o mulţime de alte subiecte, nu sunt deloc adeptul extremelor. Dar la acest subiect da. Pur şi simplu nu e altă explicaţie sănătoasă pentru mine decât aceea că dacă biserica AZS este într-o criză majoră, aceasta se datorează lipsei lui Isus în primul rând.

  O altă comparaţie pe care o mai fac adesea este cea cu o casă veche, roasă de carii, demodată şi care stă să pice. Ar fi absurdă o reconstituire a ei. Demolarea, şi apoi zidirea unei case noi, moderne, mi se pare o soluţie mai înţeleaptă. Numai că de data aceasta temelia să fie neapărat Isus, şi nu comitetele, uniunile şi conferinţele noastre.
  Ori aşa ceva cere un imens curaj, şi sunt foarte puţini cei care îl au.

  P. S. Când scriu cuvântul biserică, Erik, înţeleg cu totul altceva decât tine. Eu nu mă refer la unii oameni sinceri din popor, care sunt cu adevărat purtători de pace şi lumină pe feţele lor, ci la instituţie, la SISTEM, la conducere. Nici biserica catolică nu este deloc antihristul, dacă stau să mă gândesc la câţi catolici de nota 10 am întâlnit aici, în germania. Ci sistemul, doctrina, instituţia. De acolo se dă semnalul înspre plebe…

  PS 2. Vă scriu pentru că îmi pasă de această biserică, deşi m-am retras din ea spiritual de vreo 5 ani. Şi sunt şi eu încă tânar. Dacă nu mi-ar fi păsat, nu aş mai fi pierdut timpul pe aici. Merci de atenţie, oricum.

  • Erik spune:

   ML, în ecuația ta aplicată e o eroare: Hristos = fără pată, dar biserica nu este Hristos, deci biserica nu este fără pată.

   Dacă n-am fost destul de clar în primul comentariu al meu, pot să-ți spun că și eu cred că Isus lipsește în măsură (prea) mare din biserică. Dar la felul cum stau lucrurile în viața mea, nu mă miră lipsa asta în biserică.

   Demolarea și zidirea casei e lucrarea lui Dumnezeu, ceea ce putem între timp noi ca indivizi să facem e să ne așezăm viața pe temelia despre care vorbești.

   Cu privire la sistem, opinia mea personală este că are nevoie de un update, dar așa învechit cum e are și plusuri. Doctrina o văd destul de solidă ca fond, perfectibilă în limbaj și hermeneutică.
   Mai vorbim!:)

 4. Dori spune:

  imi place mult

 5. DRA spune:

  Biserici perfecte n-o sa fie niciodata, totdeauna e ceva ce lipseste. Ceva ce oamenilor le lipseste.

  Cel mai bine vezi o biserica prin felul in care esti tratat, indiferent cine esti si de unde vii.

  • Martin Luther spune:

   În parte ai dreptate, DRA, în parte nu. Dă-mi voie să-ţi spun mai pe larg de ce cred eu asta.

   O biserică instituţionalizată, centralizată, aşa cum este acum AZS de pildă, mereu va avea ceva ce îi va lipsi. Nu intru aici în amănunte, pentru că am respect totuşi faţă de gazda de aici care aparţine mai mult sau mai puţin sistemului.

   Dar bisericii adevărate a lui Hristos, aceea care este ADEVĂRATUL SĂU TRUP, aceleia nu îi lipseşte absolut nimic, deoarece este comandată de însuşi Capul, care este perfect. Ca atare, chiar biserica Lui este fără pată, fără zbârcitură sau ceva de felul acesta pentru că este din ADN divin( vezi Efeseni 5,27), si nu un hibrid babelic.

   Îţi recomand călduros cartea „Adevărata biserică” de Jones, dacă vrei să vezi cine este biserica adevărată şi neprihănită. Spre deosebire de mulţi dintre adventiştii de azi, eu cred că Pavel chiar a ştiut foarte bine ce vorbeşte în Efeseni, şi anume despre realităţi palpabile din viitor, şi nu mituri şi baliverne imposibil de adeverit…

  • Ştii cum e cu adevărata biserică Luther…

   E împrăştiată pe tot pământul.
   Aşa e şi cu adevăraţii creştini, sunt împrăştiaţi prin biserici unii, alţii nu prea îi vezi la biserică.

   Chiar dacă sunt hibe în sisteme, în doctrine, şi oamenii fac ce fac.. Biblia spune în Apocalipsa cum sunt vremurile de azi, se ştia dinainte.

   Dar nu fii dezamăgit, într-o zi o să vezi toţi creştinii adevăraţi la un loc aşa cum te aştepţi, toţi aşteaptă ziua aia, vezi cum faci să fii şi tu printre ei 😉

   Salve!

 6. Martin Luther spune:

  Erik,

  Până să vorbim despre gravele deficienţe ale doctrinei advente actuale( ceea ce totuşi aş evita să fac pe aici ca să nu lezez pe nimeni) îţi răspund la ceea ce se pare că suntem totuşi de acord: lipsa prea mare, cum spui tu, a lui Hristos din biserica AZS. Sper că despre biserica asta vorbeşti.

  Nu ştiu ce prejudecăţi ai tu sau cât de informat eşti despre toată tărăşenia cu 1888 Minneapolis, dar uite ce a scris aici EGW cu privire la ceea ce tocmai vorbim noi:

  „Dumnezeu urmăreşte să facă din biserica Sa înTRUParea continuă a lui Hristos” The EGW 1888 Materials, 1709
  Acum vine întrebarea încuietoare pentru mulţi: ” Despre ce biserică vorbeşte Ellen White aici”?

  Eu mi-am pierdut de mult speranţa si sunt tânăr:-(( că e vorba despre biserica AZS. Crezi că numai pesimismul meu la vârsta de 35 ani e de vină? ()

  • Erik spune:

   ML, opinia mea e una simplă. Biserica AZS e o institutie, dar biserica lui Hristos e formată din aceia care au o legătură spirituală cu Isus. Biserica AZS este într-un fel statică pentru că e formată din oamenii din registre, a doua este una dinamică pentru că acum fac parte din ea dacă sunt în relație cu Hristos și în următorul moment când ies din această relație nu mai fac parte din biserica Sa. E clar că scopul lui Dumnezeu e să fim continuu întruparea lui Hristos, dar arareori suntem cât despre continuitatea asta nu mai comentez. A aștepta ca o biserică întreagă (AZS) să fie așa ceva e ca și cum ai aștepta ca toată România să devină cinstită.

   În înțelegerea mea biserica AZS are rolul de a transmite un anumit mesaj. Dar văd că unii așteaptă ca aici toți să credem la fel sau, în cazul tău, toți să fie sfinți.

 7. prefer sa nu spun spune:

  schimbati cameramanul sau invatati-l sa filmeze, ca m-a ametit viteza cu care schimba cadrele!!! In rest, felicitarile mele pentru ce faceti!!!

  • vlad spune:

   Eu sunt cameramanul. O să ţin cont de sugestii. Este o emisiune de tineret, cu multe intervenţii şi o singură cameră.

   (E drept, probabil că am exagerat cu trans-in-out (zoom) care poate să ameţească).
   Pe viitor, sperăm la mai bine.

   Mulţumim pentru feedback.

  • Erik spune:

   Păi preferam să spui cine ești că poate astfel descopeream un cameraman mai bun decât cel care ne ajută acum… Ne place să lucrăm cu cel mai bun, poziție care este deținută până acum de Vlad, care te asigur că a învățat destule, dar e limitat de… dotări. Mulțumim, Vlad, pentru ajutor!

  • Eu am o parere un pic diferita de a anonimului 🙂 Avand in vedere ca este o emisune de tineret… tocmai schimbarea asta rapida de cadre si zoomul „ametitor” adauga dinamism…. 😀

   In plus… chiar daca Vlad ar vrea sa se „miste mai incet”… nu are cum. Pana ajunge la cel care vorbeste, va vorbi altcineva din alt colt 🙁

   Sincer, am ramas uimit de efortul lui Vlad de a filma cu o singura camera o emisiune atat de dinamica… Bravo!

 8. Martin Luther spune:

  Dragă Erik,

  Scuze ptr întârziere…Am fost plecat din castelul Wartburg de weekend-ul ăsta. acum îţi răspund.

  Tu spui mai întâi că AZS este o instituţie(recunoscând intrinsec că orice instituţie are bube serioase de diverse facturi) iar apoi mă uimeşti spunând că ” În înțelegerea mea biserica AZS are rolul de a transmite un anumit mesaj”.
  Păi dacă e o instituţie( şi meditează te rog profund săptămâna asta dacă Isus H a fost implicat sau nu în treburile vreunei instituţii, sistem, etc, atunci când a trăit pe pământ…) condusă de oameni…atunci ce mesaj poate avea ea, dacă nu decât un mesaj omenesc?!?
  E pur şi simplu imposibil ca Înţelepciunea divină infinită să coexiste cu o biserică care cere de 120 de ani Duhul Sfânt( uită-te te rog şi la misiunea 777 a bisericii mondiale: http://www.southcentralluzonconference.org/) în neştire, EXACT ca şi preoţii lui Baal. Adevărul e că Duhul Sfânt a fost dat de mult acestei biserici, şi anume în 1888, dar a fost de atunci şi până azi alungat, batjocorit şi ridiculizat.

  Tinerii nu mai vin azi în biserică…pentru că printre altele, NU MAI SUNT PROŞTI…Şi când spun asta, mă refer că e din ce în ce mai evident ptr din ce în ce mai mulţi, că biserica şi hristos sunt două noţiuni total diferite.

  îţi sugerez să ieşi urgent din biserica statică despre care vorbeşti şi să intri urgent în cea dinamică, unde numai ADEVĂRUL curat contează şi unde Isus este 100% prezent. Eu am fpcut-o deja de 5 ani, şi mă simt enorm de fericit.
  Iar când spun asta, nu însemană că trebuie să-ţi faci retragerea scrisă din BAZS. Nici pe departe…

  în biserica din care fac eu parte, oamenii( extrem de puţini e adevărat) oamenii încep să se asemene la chip şi spirit pe fiecare zi ce trece cu Isus…Şi tare aş vrea să mă crezi că nu debitez gogoşi pe aici. În curând lumea va fi uimită de ceea ce va vedea…iar adventiştii tradiţionali la fel…dar cu acelaşi simţământ cumplit de groază…

  • Erik spune:

   Scuze și eu pentru întârziere… Mie nu mi-a venit notificarea că ai scris…
   Isus Hristos a fost implicat în treburile instituției numite „poporul ales al lui Dumnezeu” atât cât a fost lăsat de cei care țineau frâiele. Nu e neapărat ca biserica să aibă mesaj omenesc doar pentru că e o instituție, tot așa cum televizorul nu transmite neapărat doar pureci.

   Mă bucur pentru experiența ta cu oamenii care seamănă pe zi ce trece cu Isus. Mi-ar plăcea să îi cunosc mai mult, așa că poate ne povestești ceva despre ei…

  • Martin Luther spune:

   Erik,
   Nu prietenii mei sunt importanţi şi demni de cunoscut. Nici eu. Ci doar experienţele noastre cu Dumnezeu care sunt mari. Noi suntem oameni simpli, anonimi şi dorim să rămânem anonimi. Nu de alta, dar Dumnezeu merită toată atenţia şi slava noastră.
   În altă ordine de idei, observaţia ta cu recomandarea lui Isus adresată ucenicilor de a se ruga insistent pentru DS este pertinentă, dar greşim dacă facem din ea o regulă. Mi se pare absurd ca să doreşti cu toată fiinţa să devii una cu hristos, iar El să întârzie cu răspunsul. Am prieteni care afirmă că ei au primit deja DS, şi chiar fac minuni extraordinare, printre altele scoţând demoni, de exemplu.

   Tema botezului cu DS este cu totul nouă şi pentru mine şi rămân uimit de câte lucruri nu am ştiut până acum. Însă rămân şi mai uimit cum vâd că biserica adventistă este într-un cumplit întuneric teologic nu numai la această temă importantă, ci şi la multe altele încă. Duhul Sfânt nu poate veni până când nu este înţeles CINE este, CE face atunci când vine şi mai ales DE CE face unele lucruri ciudate atunci când vine. Aşa cum am înţeles mai de curând manifestările Lui, BAZS este departe de a primi vreodată ploaia târzie.

   Dumnezeu vrea să avem o credinţă inteligentă, şi nu bazată pe suoerstiţie. DS vine să aducă eliberare de forme, rituri, dogme şi să dea o profundă convingere a nimicniciei omului vis-a vis de Dumnezeu. Deocamdată adventiştii se laudă că au adevărul dogmatic şi că este imposibil ca să trăiască în întuneric. Atâta timp cât nu se întrezăreşte măcar nevoia urgentă de Hristos şi lipsa îngrijorătoare a acestuia din viaţa noastră, TOT CE FACE BISERICA este în van.

   EGW prezicea că în timpul sfârşitului evenimentele legate de ploaia târzie vor lua o cu totul altă direcţie de cum ne aşteptăm noi, şi anume ca ea să vină pe căi oficiale. Şi cred că intuia perfect. Niciodată, dar niciodată, Dumnezeu nu a venit pe căile aşteptate de oameni, chiar cei mai pregătiţi teologic dintre ei. La fel este şi acum…

 9. Martin Luther spune:

  Alt link aici: http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=186733978021497&id=178207995528519

  A te ruga atât de insistent pentru Duhul Sfânt când Isus spune de fapt în evanghelii cât se poate de clar că Tatâl nostru doreşte să ne dea spiritul Său mult mai mult decât dăm noi pâine copiilor noştri, mi se pare caraghios, ba chiar cumplit ruşinos pentru o mişcare care s-a născut la umbra aripilor celui atotputernic.

  Ceea ce face acum cel puţin Conferinţa din NY sau altele pe tot globul este păgânism curat.

  • Erik spune:

   Din câte citesc, și ucenicii s-au rugat insistent pentru Duhul Sfânt, de fapt chiar Isus a recomandat stăruința în rugăciune.
   Pe de altă parte, personal sunt reținut cu privire la idei de genul „în fiecare dimineață și seară la ora cutare” sau „în primul Sabat din lună”. După principiul postulat de tine, e bine să rămânem la Biblie și doar la ea.

 10. Martin Luther spune:

  Erik,
  Nu crezi că mai degrabă trebuie să ÎNŢELEGEM corect cine, ce anume este Duhul Sfânt şi când vine Acesta decât să ne rugăm insistent pentru venirea Lui? Ilie nu s-a rugat decât o singură odată, şi a venit focul. Isus când făcea minuni la fel. profeţii sau apostolii la fel. Atunci de ce ar trebui ca noi să ne rugăm cu insistenţă şi stăruinţă pentru Ceva ce oricum Tatăl doreşte de mult să ni-L dea?

  E un non-sens undeva…

comentează