Sabatul familiilor tinere
Sabatul familiilor tinere
idei şi comentarii [8]
 1. Emil Szakacs spune:

  Intrebare referitoare la o afirmatie facuta de catre Adrian Bocaneanu – Sexualitatea in familie.

  Domnul Adrian Bocaneanu sugereaza la un moment dat in workshop-ul amintit, cunnilingusul si sexul oral (BJ) poate cauza infectii venerice. Lucru pe care nu il contestam. Insa intrebarea mea ar fi daca in gradina Edenului, Adam si Eva sau delectat cu practicile sexuale amintite, considerand faptul ca microbi si virusii au aparul dupa caderea omului in pacat?

  Daca raspunsul este NU, atunci o explicatie este de dorit, cum ca practicile sexuale amintite sun in principiu „gresite”.
  Daca raspunsul este DA atunci trebuie doar sa gasim metode mai bune de igiena bucala si genitala. Si sa nu uitam ca anticorpi sunt de partea noastra in combatarea infectiilor.

  • Erik spune:

   Nu îmi dau seama dacă așteptați un răspuns chiar din partea pastorului Bocăneanu.

   Nu cred că există răspuns pentru întrebarea dumneavoastră pentru că Biblia nu vorbește despre viața sexuală din grădina Edenului.
   Din prezentare n-am dedus că prezentatorul și-ar fi propus să se pronunțe cu privire la corectitudinea acestor practici.

 2. Emil Szakacs spune:

  Singurul motiv pentru care Gradina Edenului este relevanta intrebarii de mai sus, este aparitia bolilor venerice dupa caderea in pacat. Daca nu putem face speculatii privitoare la viata dinainte de pacat, atunci intrebarea poate fi reformulata astfel: Din lumina spiritului profetic si al bibliei (putem adauga medicina, virusologia …) putem sau nu face afirmatii pozitive sau negative privitoare la practicile amintite? Din cate am inteles presentatorul nu sa pronuntat nici pro nici contra, dar a sugerat prudenta. Sunt doar motive medicale pentru care se recomanda prudenta sau sunt si motive de alte natura?

  Inteleg ca viata sexuala a fiecaruia este personala si nu doresc sa intru in detalii daca nu este de dorit. Insa cred ca ar trebui stabilit in ce masura vrea Dumnezeu sa se amestece in viata sexuala a fiecaruia si in ce masura este El pasiv cand vine vorba de experientele sexule ale enoriasului de rand.

  • Erik spune:

   Nu știu informații biblice sau din ce a scris E. White referitoare la subiectul ăsta.
   Din câte am înțeles, prezentatorul sugera prudență cu privire la forțarea conștiinței partenerului.
   Cred că amestecul lui Dumnezeu poate fi stabilit doar după ce a spus El.

  • Emil Szakacs spune:

   @Erik: Sunteti intr-adevar un mester al eschivelor.

   Chiar mi-as dori sa primesc un raspuns la intrebarea initiala (1 Peter 3:15). Cred ca sunt destui membri care se intreaba ce anume este permis si ce anume poate starni desgustul lui Dumnezeu.

   @Erik: De la minutul 29:28 pana la 29:53 Domnul Bocaneanu spune ca tot ce nu contravine unor principii morale sau medicale este permis ca un cuplu sa faca impreuna … Apoi pana la minutul 32:15 presentatorul, intr-adevar vorbeste despre prudenta cu privire la fortarea constiintei partenerului iar de la minutul 32:19 vorbeste despre aspectul medical, pe care nu il contestam insa nu este atat de relevanta atunci cand cei doi practica monogamia.

  • Erik spune:

   „Maestru” ar fi sunat mai impresionant.
   Am transmis întrebarea dumneavoastră și sper să primiți cât mai repede răspunsul.

   Deci să înțeleg că, de fapt, vă interesează care ar fi acele practici care ar contraveni unor principii morale? Dacă asta e întrebarea, cu tot respectul, n-a fost prea clar exprimată…

 3. sanheryb spune:

  Bocaneanu stie ca educatia traditionala AZS in acest domeniu lasa de dorit (impune convingerile unor indivizi) dar nu are curajul sa strice prejudecatile „batranilor”. Dumnezeu nu da verdicte in ce priveste intimitatea sotilor si nu ar trebui sa o faca vreun om. Poti ajunge intemnitat(a) in casnicie daca lasi semenii sa-ti faca reguli.

 4. Alex dumitru spune:

  Tocmai cand devine mai interesant… Se termina. Oare chiar nu se poate face ceva mai direct si explicit , mai pe larg si fara ceas, spre ajutorul atator interesati? Cred ca satan se bucura de lipsurile bisericii in acest domeniu pentru ca el ofera muuulta aburire la acest domeniu.

comentează